Festiwal Kawy 2012

  PODSUMOWANIE FESTIWALU KAWY 2012

Druga edycja Festiwalu Kawy odbyła się w dniach 1 – 3 czerwca 2012. Niepowtarzalna w skali kraju impreza zakończyła się sukcesem. Przez 3 dni w 21 Kawiarniach Festiwalowych oraz w Ambasadach Festiwalu można się było napić espresso i cappuccino w cenie 3 zł, zagłosować na Najlepszą Kawiarnię Festiwalową oraz wziąć udział w grze miejskiej. W sobotę i niedzielę w Centrum Konferencyjno – Wystawienniczym odbywały się degustacje, szkolenia, a także pierwszy Puchar Polski Latte Art, szkolenia prowadzone przez największych polskich specjalistów, wystawa prac malowanych kawą, pokazy kawowe w 3D, I Polskie Mistrzostwa IBRIK/CEZVE, czy koncert Elvisa.

Trzydniowe święto kawy w nowej, eksperymentalnej formule ściągnęło wielu Miłośników Kawy z całej Polski na szkolenia i ekspozycje odbywające się w CKW MTŁ oraz próbowanie kaw w 21 Kawiarniach Festiwalowych 13 Ambasadach Festiwalu z całego województwa. Tak jak w pierwszej edycji ogromnym zainteresowaniem cieszyła się Część Kawiarni Festiwalowych. Tylko przez trzy dni 21 kawiarni sprzedało ponad 5 tysięcy Festiwalowych Kaw, a zdecydowanym rekordzistą w tym zakresie był zwycięzca konkursu na Najlepszą Kawiarnię Festiwalową – Affogato, w którym przez 3 dni zaserwowano 889 kaw. Część ekspozycyjna, zorganizowana podczas Festiwalu po raz pierwszy, przez 2 dni została odwiedzona przez ponad 1500 gości.


KAWIARNIE FESTIWALOWE

W pierwszej edycji Festiwalu wzięło udział 12 kawiarni. Rozpoczynając przygotowania do drugiej edycji zaczęliśmy od zebrania zgłoszeń od kawiarni chętnych do wzięcia udziału. Z planowanych 14 kawiarni, listę zamknęliśmy na 21. Ze względu na duże zainteresowanie ze strony lokali gastronomicznych, postanowiliśmy utworzyć funkcję Ambasadora Festiwalu, których w efekcie było 13, mieściły się zarówno w Łodzi, jak i na terenie województwa łódzkiego.

Przez trzy dni w Kawiarniach Festiwalowych zostało sprzedanych ponad 5 tysięcy espresso i cappuccino. Kawiarnie brały udział w trzech konkursach – na Najlepszą Kawiarnię, Najlepsze Espresso i Najlepsze Cappuccino. W pierwszej kategorii zwycięzca wyłaniany był drogą głosowania sms. W porównaniu do pierwszej edycji liczba głosów wzrosła znacząco, a zdecydowanym zwycięzcą był obrońca tytułu Najlepszej Kawiarni, Kawiarnia Affogato (Piotrkowska 90). Mocne drugie miejsce zajęła Cafe pod Atlasami (Narutowicza 45), trzecie - Fresco Cafe (Piotrkowska 107). Wszystkie trzy kawiarnie brały udział w Festiwalu od pierwszej edycji. Profesjonalne i anonimowe jury odwiedziło każdą z Festiwalowych Kawiarni oceniając serwowane kawy. Najlepsze Espresso zostało zaserwowane w Zaraz Wracam Bistro (Piotrkowska 101). Drugie miejsce zdobyła Cafe pod Atlasami, otrzymując w tegorocznej edycji dwa drugie miejsca. Trzecie miejsce otrzymała kawiarnia ms cafe (Więckowskiego 36), zwycięzca w tej kategorii w pierwszej edycji. Wybór Najlepszego Cappuccino nie był dla jury prosty, walka była wyrównana, a różnica ocen trzech pierwszych miejsc wynosiła 0,5 punktu. Zwycięzcą została klubokawiarnia Owoce i Warzywa (Traugutta 9), wyprzedzając nieznacznie Zaraz Wracam Bistro oraz zwycięzcę z zeszłego roku Affogato.

Dodatkową atrakcją były jeżdżące pomiędzy kawiarniami auta MINI z nowo otwartego salonu Premium Arena. Szczęśliwcy, którzy zauważyli i podeszli do MINI mogli dostać dodatkowe rabaty do kawiarni oraz bezpłatne zaproszenia na część ekspozycyjną Festiwalu.

 GRA MIEJSKA

Sobotnia gra miejska zachęciła 7 drużyn do aktywnej zabawy, pełnej uśmiechu, radości i kawy. W Grę Miejską zaangażowane były zarówno Kawiarnie Festiwalowe, jak i wolontariusze czuwający nad prawidłowym przebiegiem gry. Gra składała się z czterech tras i wymagała od użytkowników nie tylko kondycji fizycznej, ale również rozwiązywania zagadek logicznych oraz wykazaniem się kreatywnością. Ogromne zaangażowanie zaowocowało w szczególności drużynie „Wstrętne Grubasy” w składzie której byli Adrianna Zalewska, Radosław Zalewski oraz Jacek Puzanista, która zdobyła pierwsze miejsce w Grze Miejskiej.

 CENTRUM FESTIWALOWE

Podczas drugiej edycji Centrum Festiwalowe przeniosło się z kawiarni Boston Cafe w Manufakturze do Centrum Konferencyjno – Wystawienniczego Międzynarodowych Targów Łódzkich przy Al. Politechniki 2. Można je było odwiedzić w sobotę i niedzielę 2-3 czerwca 2012 w godzinach 10:00 – 18:00.

Centrum Festiwalowe składało się z kilku części. Strefa ekspozycyjna, której pomysł narodził się w tym roku, przyciągnęła wielu Miłośników kawy zainteresowanych wymianą wiedzy, doświadczeń i spróbowania kaw z różnych stron świata. 30 wystawców z zaangażowaniem prezentowało nie tylko swoje oferty, ale również dzieliło się swoją wiedzą z gośćmi. Strefa szkoleniowa po raz kolejny cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Podobnie, jak w roku poprzednim, podczas Festiwalu odbywały się przede wszystkim trzy rodzaje szkoleń: Cup Tastingu – zajęcia były prowadzone bardzo profesjonalnie, ale jednak w zrozumiały i przystępny sposób przez Filipa Bartelaka (firma Coffee Proficiency). Zajęcia składały się z części teoretycznej, czyli wprowadzenie w świat rozpoznawania zapachów i smaków, a także z części praktycznej – cupping, prówanie i ocenianie specjalnie przygotowanych próbek kaw oraz wspólne omówienie ocen, własnych doznań; Latte Art – zajęcia te nie skupiały się tylko na wzorkach na kawie. To była cała teoria i praktyka na temat łączenia espresso z mlekiem. Prowadzącym był, tak jak w roku poprzednim, Łukasz Kaczmarek - trener Akademii Kawy, Apro-Trade; Alternatywne Metody Parzenia Kawy prowadzone w sobotę przez Adama Musiatewicza (SCAE) oraz pozostałych członków SCAE w niedzielę, prezentowały uczestnikom warsztatów całą gamę możliwości serwowania kawy na różne sposoby w warunkach domowych. W niedzielę miało również miejsce niepowtarzalne szkolenie prowadzone przez aktualną Mistrzynię Polski Baristów – Katarzynę Zyzało.

W sobotę na scenie odbywał się pierwszy Puchar Polski Latte Art, prowadzony przez Mistrza Polski Latte Art 2008 Marcina Moczydłowskiego oraz Mistrza Polski Latte Art 2009 Radka Darnowskiego. 12 zawodników walczyło w systemie pucharowym o tytuł najlepszego. Zwyciężył Mateusz Hyjek, drugie miejsce zdobyła Barbara Szparagowska, trzecie Basia Szafarz, której cappuccino możecie spróbować w klubokawiarni Owoce i Warzywa w Łodzi. W rozgrywanych w niedzielę pierwszych Mistrzostwach Polski IBRIK/CEZVE zwyciężył Michał Siwak, który reprezentował Polskę na zawodach w Wiedniu.

Festiwalowi towarzyszyło również kilka wydarzeń artystycznych. W Centrum Festiwalowym można było obejrzeć wystawę prac malowanych kawą przez jedynego w Polsce malarza zajmującego się malowaniem kawą profesjonalnie – Mariusza Gosławskiego. Równolegle odbywała się wystawa obrazów konkursowych, malowanych przez członków Stowarzyszenia Plastyków Amatorów zrzeszonych przy Łódzkim Domu Kultury. W sobotę można było obejrzeć prezentację 3D, przedstawiającą zdjęcia z plantacji kawy na Kostaryce.

Zapraszając na Festiwal Miłośników Kawy nie mogliśmy zapomnieć o ich pociechach. Sala zabaw dla dzieci Smocza Kraina przygotowała wspaniały kącik zabaw dla dzieci. W niedzielę na zakończenie można było posłuchać koncertu Elvisa.

 ORGANIZATOR, SPONSORZY I PARTNERZY FESTIWALU

Festiwal Kawy organizowany jest przez Stowarzyszenie Miłośników Kawy. Współorganizatorem części ekspozycyjnej były Międzynarodowe Targi Łódzkie.

Honorowy Patronat nad imprezą objęła Pani Prezyden Miasta Łodzi – Hanna Zdanowska. Sponsorami drugiej edycji były firmy: Quba Cafe Serwis, Delicarte, Primulator, Akademia Espresso, Segafredo, Mahlkoenig oraz Dealer MINI Premium Arena, WMF, Ascaso, Julius Meinl oraz Universal Cafe. Partnerzy projektu: SCAE, Fingerprint, Elpro, Victoria Cymes, Coffee Proficiency, TELEAUDIO, Fundacja Ulicy Piotrkowskiej, 3D IMPACTO, Sikora Studio. Mleko do kawy użyczyła firma Rotr Blanco. Papierowe kubeczki przekazała firma TEDMARK. Goście przyjezdni mogli skorzystać z tańszych noclegów w hotelach Focus oraz Qubus Hotel. Partnerami Medialnymi Festiwalu były: Filiżanka Smaków, Caffe Prego!, Coffee News, TVP Łódź, Radio Łódź, controlfind.pl.

PODSUMOWANIE KONKURSÓW

Najlepsza Kawiarnia

  1. Affogato
  2. Cafe Pod Atlasami
  3. Fresco Cafe

Najlepsze Espresso

  1. Zaraz Wracam Bistro
  2. Cafe Pod Atlasami
  3. ms cafe

Najlepsze Cappuccino

  1. Owoce i Warzywa
  2. Zaraz Wracam Bistro
  3. Affogato

Puchar Polski Latte Art

  1. Mateusz Hyjek - Warszawa
  2. Barbara Szparagowska - Rumia
  3. Basia Szafarz – Łódź

Mistrzostwa Polski IBRIK/CEZVE

  1. Michał Siwak

Gra Miejska

  1. Wstrętne Grubasy w składzie: Radosław Zalewski, Jacek Puzanista, Adrianna Zalewska
  2. Pianka: Małgorzata Gałka i Artur Zdzichowski
  3. Colombianas w składzie Magdalena Grzelak, Joanna Zaleska, Dagmara Wójkowska

Konkurs Plastyczny „Łódzka Mała Czarna”

  1. Ryszard Wencel
  2. Barbara Nożewska
  3. Urszula Dylik (ex aequo drugie miejsce)

 

 

 

zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.